Een stedentrip Boedapest, dat is een goed idee! De stad heeft écht alles voor een geslaagde citytrip en wint het daardoor de laatste jaren steeds meer aan populariteit.

Boedapest bestaat eigenlijk uit twee steden in één: het oudere Boeda aan de westkant en Pest aan de oostkant. Daartussen stroomt de Donau: soms rustig en op andere momenten als een woeste rivier. Boedapest is met de oevers van de Donau, het stadsdeel met de Burcht van Boeda en de Andrássyboulevard tot Werelderfgoed verklaard, waarmee de stad één van de mooiste steden ter wereld is. Bovendien is Boedapest een heel veilige stad waar je fijn een weekendje kunt vertoeven.

Vervoer in Boedapest

In Boedapest kun je overal gemakkelijk per auto of te voet komen. Het westelijke Boeda is heuvelachtig en het oostelijke Pest is vlak. Maar geen zorgen, als je dat wandelen zat bent zijn er ook voldoende openbare vervoersmogelijkheden. Het metrosysteem van Boedapest, één van de oudste van heel Europa, is meer dan 100 jaar na de aanleg nog steeds in werking. Gaaf, hè? Daarnaast zijn er verschillende bustochten door de stad, boottochten over de Donau en kun je zelfs een Segway huren. Wel voorzichtig rijden!

Ben je maar één of twee dagen in Boedapest? Natuurlijk wil je dan zo veel mogelijk van de stad zien. Omdat de Donau tussen Boeda en Pest loopt, is een boottocht absoluut een aanrader! Zo zie je binnen 1,5 uur een groot deel van de stad. Met een enthousiaste gids aan je zij snap je ook direct hoe de stad in elkaar zit.

WANDEL VAN
BOEDA NAAR PEST

GENIET VAN HET
ADEMBENEMENDE UITZICHT

PROEF DE
HISTORIE EN CULTUUR

ONTDEK DE
PARELTJES VAN BOEDAPEST

De rijke historie van Boedapest

Het Hongaarse parlementsgebouw (Országház) staat symbool voor Boedapest, zo niet voor heel Hongarije. Het is gebouwd tussen 1885 en 1902, naar het ontwerp van Imre Steindl. Het is één van de meest bekende monumenten ter wereld en tegenwoordig nog steeds in gebruik. Het Huis der Afgevaardigden houdt hier nog regelmatig zitting en ook de Hongaarse premier ontvangt hier zijn gasten. Wanneer er geen zitting is, kun je het imposante gebouw gewoon bezoeken. Van een afstandje is het ook prachtig. Vanaf de overkant van de Donau heb je een perfect uitzicht!

De citadel van Boeda staat op de Werelderfgoed lijst en dat is niet zonder reden. Dit fort, dat al meer dan 150 jaar boven de stad uittorent, biedt een adembenemend uitzicht over de rivier met het imposante parlementsgebouw en de acht bruggen. Je kunt er heerlijk wandelen en natuurlijk prachtige foto’s maken. Alles voor the gram.

Uit eten in Boedapest

Ben je dol op biefstuk en goulash? Ga dan uit eten in typische Hongaarse restaurantjes. Veel Hongaarse gerechten bestaan uit vlees met aardappelen en seizoensgroenten, waaronder goulash. Heerlijk! Je vindt er natuurlijk ook genoeg andere restaurants waar je allerlei andere gerechten eet. Wil je niet zelf op zoek naar leuke plekjes om te eten? Wij schreven een uitgebreid artikel met de beste restaurants van Boedapest. Een mooie bijkomstigheid is dat eten in Hongarije verrassend betaalbaar is. Je kunt dus gerust dat extra gerecht bestellen!

De Boedapest Card

Haal alles uit je stedentrip Boedapest met de Boedapest Card. Deze toeristenkaart geeft je gratis toegang tot de belangrijkste musea van Boedapest, gratis gebruik van het openbaar vervoer en één keer gratis toegang tot het St. Lukács badhuis. Daarnaast kun je ook nog gratis deelnemen aan een stadstour. Deze rondleidingen worden gegeven onder begeleiding van een Engelstalige gids.