Een nog niet veel besproken plaatsje, maar daardoor juist heel leuk: Gdansk Polen. Deze charmante Poolse stad is absoluut een stedentripje waard! Polen staat bekend als een betaalbare bestemming, wat het direct al een interessante optie maakt. Alle bezienswaardigheden en activiteiten liggen dicht bij elkaar, waardoor je je gemakkelijk door de stad beweegt.

Ben jij gek op gekleurde huisjes en gebouwen? Die vind je genoeg in Gdansk!

Gdansk
Gdansk Polen

Prachtige architectuur

Start de dag met een rondje door de straat Piwna, waar je ook de Mariakerk vindt. Deze kerk is de grootste bakstenen kerk ter wereld. Er passen wel 25.000 bezoekers in! Loop vervolgens richting de 16e eeuwse Koninklijke Kapel, een prachtig oranje bouwwerk met mintgroene kozijnen. Je kunt de kapel helaas niet binnen, maar de buitenkant is echt het aanschouwen waard.

Voor nog meer mooie architectuur loop je naar Mariacka Street. Deze straat huist vele juweliers en kunstgalerijen. Dit komt doordat het een mijncentrum is voor barnsteen, wat wordt gebruikt om sieraden en kunst te maken.

Het oude centrum

Loop door de Gouden Poort naar het oude centrum. Hier kom je uit in de Langstraat, ook wel de hoofdstraat, te herkennen aan de gave gekleurde panden en het grote stadhuis, wat tegenwoordig dient als stadsmuseum.

Voor het stadhuis vind je de Neptunusfontein, ontworpen door een Vlaamse architect. Deze bezienswaardigheid is enorm populair onder bezoekers en zeker het bekijken waard. ’s Winters schittert hier de grote kerstboom.

Gdansk
Gdansk

De Groene Poort die niet groen is

In het verlengde van de Langstraat vind je de straat Dluga Street. De straat wordt omgeven door schilderachtige herenhuizen en barst van de straatmuzikanten. Mega gezellig! De straat loopt over in Dlugi Targ, de marktstraat. Ook hier vind je prachtige, kleurrijke architectuur.

Aan het einde van de Dlugi Targ bevindt zich de Groene Poort (die overigens helemaal niet groen is), die uitkomt bij de rivier Motlawa. De Groene Poort is verbonden aan de Groene Brug, welke naar een klein schiereiland loopt.

Via de straat Olowianka kom je uit op een ander schiereiland. Op dit eiland kun je op de foto naast de megaletters ‘GDANSK’, van alle rust genieten in het park of een rondje maken in het reuzenrad!

Over de Most Zwodzony brug loop je weer terug naar Motlawa, waar het paadje naast het water je leidt naar de Kraanpoort. Van ver zie je al hoe uniek dit gebouw is met de zwarte houten hijskraan. In dit gebouw vind je het Nationale Scheepsvaartmuseum.

Ondanks dat Gdansk Polen niet heel groot is en zelfs te voet goed te doen is, is er echt enorm veel te doen!