Heb je ooit iemand horen zeggen dat ‘ie niet van Spanje houdt? Wij ook niet. We hebben dan ook weer een parel van een stad waar we je graag de ins en outs van vertellen.

Bilbao Spanje, ooit een grijze industriestad, is inmiddels uitgegroeid tot een hippe, gastronomische plek waar cultuur en kunst ademen. Deze 4 elementen zijn hét recept voor een ware toeristentrekker en dat is het wel.

Het magische ingrediënt om Bilbao tot zo’n populaire bestemming te maken zit hem grotendeels in het Guggenheim museum, een museum voor moderne kunst. Zo’n 1 miljoen bezoekers bewonderen jaarlijks de kunst die deze populaire plek te bieden heeft. Je hoeft het museum niet eens te betreden om gave kunst te bewonderen. Buiten het museum vind je bijvoorbeeld al de ‘Puppy van Bilbao’.

Bilbao Spanje
Bilbao

Een bruisende plek

Ook is de rivier Nervión flink opgeknapt, wat er ook voor heeft gezorgd dat toeristen de stad goed weten te vinden. Waar de rivier voorheen vermeden werd, is het nu een bruisende plek waar men komt om te ontspannen.

Voor een bezoekje aan Bilbao raden we aan een dag of 2-3 te plannen. Je vliegt erheen binnen 2 uur, wat het sowieso al een superaantrekkelijke stedentrip bestemming maakt!

Geniet van Baskische wijn en pintxos (dit zijn kleine hapjes van sneetjes brood met iets erop)

Baskenland

De inwoners van Bilbao associëren zich over het algemeen niet met ‘Spaans zijn’. Ze zijn namelijk ‘Bask’. Baskenland is een autonome regio van Spanje dat eigenlijk het liefst een afzonderlijk land wil zijn. Basken zijn enorm trots op hun titel als Bask!

Voetballiefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Athletic Bilbao. Deze club staat bekend als de belichaming van de Baskische mentaliteit. De club zit al sinds het allereerste begin in de Primera División. Best knap als je bedenkt dat niet-Basken niet welkom zijn bij de club en ze dus alleen maar spelen met Baskische spelers.

Ondanks dat de stad geen shopping walhalla is, kun je er prima winkelen. De grote winkelstraat is Gran Vía de Don Diego López de Haro, hier vind je vooral ketenwinkels. In de wijk Indautxu kun je ook heel leuk shoppen!

Vanaf Bilbao is het zo’n 1,5 uur met de bus naar het nabijgelegen San Sebastian, wat ook zeker een bezoekje waard is. Combineer deze twee voor een goed gevulde en afwisselende citytrip!