We schrijven 4 oktober 2018, een donderdagochtend waarop de herfst in Nederland nog ver weg lijkt. In alle vroegte verzamelt zich een groepje mensen in de vertrekhal op Schiphol. Sommigen kennen elkaar, maar de meesten nog niet. Het gezelschap, een leuke mix tussen Uniglobe klanten en agenten en hun gastvrouw Nicole Berenos van Alitalia, begeeft zich na een korte kennismaking door de douane naar de Sky Team Lounge.

Het is dus waar, vandaag reizen we Business Class. Op vertoon van onze boardingpass krijgen we toegang tot de lounge waar we onder het genot van een kop goede koffie en een versnapering even kunnen bijkomen op dit vroege uur en rond kunnen kijken in de ontvangstruimte van de Sky Team kaarthouders met een hoge status en de Business Class passagiers.

Om 07.05 vertrekt het toestel, een A319, voor haar reis naar Milaan Linate, stipt op tijd. De bemanning is vriendelijk maar zakelijk en de reis verloopt voorspoedig en comfortabel. Na anderhalf uur en een lekker ontbijt landen we in Milaan.

Het is prachtig weer en de buschauffeur wacht ons al op en vergezeld door een tourleader brengt hij ons naar de wijk Brera. Deze eens vervallen wijk naast het centrum van de stad is, sinds een aantal jaar, weer helemaal hot and happening. Het Milanese automerk Alfa Romeo heeft haar zelfs geëerd door in 2005 één van haar sportauto modellen ‘Brera’ te dopen.

Eenmaal in Milaan ontkom je er niet aan om aan dit automerk herinnerd te worden. In hun logo voeren ze immers de Biscione, een draak of mogelijk een slang die een man opslokt (Volgens een andere lezing komt de man juist tevoorschijn uit de bek van het monster). Dit symbool is ontleend aan het familiewapen van het Milanese geslacht Visconti en je komt het in Milaan overal tegen, bijvoorbeeld op het middeleeuwse kasteel Castello Sforzesco waar we ook langs komen.

Nederlandstalige tourleader Inge neemt ons aan de hand en sleurt ons zo The Old Milan Food Tour in. Na proeverijen in een echte Italiaanse koffiebar, bij een authentieke (bio) groentewinkel, een ouderwetse salami producent en een goddelijke chocolademaker, belanden we via enkele omzwervingen en nog een typische brood/kaas traktatie van Inge in een knus restaurantje waar we van een overheerlijke maaltijd genieten. Het Uniglobe-branded menu verklapt al wat ons te wachten staat: de Risotto Milanese is in al zijn eenvoud werkelijk geweldig! Het rundvlees gerecht dat volgt doet hier al niet voor onder en begeleid door heerlijke Italiaanse wijnen komen we aan bij het dessert, een trio van mousse-jes, krokantjes en cake-jes die een waardige afsluiter vormen van deze smakelijke lunch. Een espressootje om het af te leren en daarna een wandeling naar het centrum waar het programma verder gaat.

Milaan is beroemd om zijn grote aantal historische en moderne bezienswaardigheden; La Scala is een van de bekendste operahuizen ter de wereld, de Galleria Vittorio Emanuele een oude aantrekkelijke passage waar alle grote merken als Prada, Luis Vuitton en Versace vertegenwoordigd zijn, The Brera Art gallery een plek met uitgelezen kunst, de Pirellitoren een majestueus voorbeeld van modernistische Italiaanse architectuur uit de jaren 60, het beroemde San Siro stadion (officieel Stadio Giuseppe Meazza) is het thuis van zowel AC Milan -en Internazionale en het Castello Sforzesco.

Je ziet er dus oude en nieuwe monumenten. Bovendien bezit Milaan een van ’s werelds bekendste schilderijen: het laatste avondmaal van Leonardo Da Vinci.

Na de wandeling begeven we ons naar de Duomo, de oude Kathedraal. Onder begeleiding van een Engelstalige gids wier teksten dankzij haar microfoontje in ons oortje doorklinken, krijgen we eerst een interessante rondleiding en daarna beklimmen we het immense gebouw voor een majestueus uitzicht over het reusachtige Piazza.

Eenmaal weer beneden hebben we nog een uurtje voor onszelf om te shoppen, flaneren of te borrelen, dan is het programma teneinde en worden we met het minibusje weer naar Linate gebracht. Na een vlotte incheck en dito veiligheids-check worden we weer welkom geheten in de AlItalia lounge om ons niet veel later en wederom stipt op tijd en Business Class naar huis te laten vliegen.

Het was een top-dag in een top-stad met een top-gezelschap en bovenal een top-gastvrouw!
AlItalia kunnen we met een gerust hart aanbieden aan onze klanten en van Linate naar de stad is prima te doen voor de zakenreiziger! Bedankt AlItalia en Uniglobe!

Jelle Tetteroo & Mark Duim