Wendy gaat al sinds jaar en dag iedere zomervakantie met haar gezin naar haar geliefde Meer van Lugano. Ze heeft dus inmiddels alle kennis en tips die je zelfs van een local nog niet zou kunnen krijgen!

Het Meer van Lugano

“We gingen ook deze zomer weer naar het Meer van Lugano, dat is half Italiaans, half Zwitsers. Wij gaan het liefst naar het Italiaanse gedeelte. Ideaal aan dit meer is dat het geschikt is voor plezierboten en laten wij die nou net hebben. De boot gaat dus elk jaar lekker mee!

Het Garda- en Comomeer zijn beiden een stuk ruwer en dus minder fijn om te varen. Ook heeft Lugano óveral steigers waar je kunt aanmeren bij leuke restaurantjes om lekker te lunchen, knusse bakkertjes voor een broodje of terrasjes voor een lekker wijntje.

De omgeving is werkelijk prachtig, echt totaal niet te vergelijken met de regio rondom het Gardameer. Je kunt er lekker fietsen, mountainbiken, wandelen, etc. Ben je niet zo’n doorgewinterde wandelaar (ik ook niet, hoor)? Ga dan met één van de kabelbaantjes omhoog en wandel naar beneden.

Eigenlijk is heel de omgeving van Lugano prachtig. Veel pittoreske dorpjes met charmante restaurantjes, autovrije gebieden, vespa’s, noem maar op.

Lago Maggiore en Comomeer

Lago Maggiore en het Comomeer zijn beiden in de buurt van het Meer van Lugano, dus voor een ‘change of scenery’ kun je ook gemakkelijk uitwijken naar die meren.

Even een dagje erop uit? Vlakbij het Lago Magiorre, in Luino, is de grootste markt van Noord-Italië. Deze markt heeft 400 kramen met van alles en nog wat. Je kijkt er je ogen uit!

Como, de stad van het Comomeer, is ook een prachtige stad die zeker het bezoeken waard is. Het leuke plaatsje Menaggio is hier tevens dichtbij.

Bellinzona, de kastelenstad

Een dagje naar Bellinzona is ook absoluut aan te raden. In dit gebied vind je veel kastelen en kun je dan ook een heuse kastelentocht doen. Superleuk met kinderen!

Doordat het Meer van Lugano deels Zwitsers is, is uitwijden naar Zwitserland ook heel goed te doen.

Shoppen in de Zwitserse outlet

Voor de shoppers is daar een enorme outlet, Foxtown Factory Stores. Een overdekte mall met maar liefst 160 winkels. Wij zijn er vaak wel 6 uurtjes zoet!

Good to know: in het Zwitserse deel van Lugano wordt Italiaans gesproken.

Jaarlijks op 1 augustus wordt in Zwitserland het ontstaan van Zwitserland gevierd. Dit is een nationale feestdag waarop alles dicht is. ’s Avonds is er een enorm vuurwerkspektakel, heel gaaf om mee te maken!

Tips voor je vakantie naar het Luganomeer

  • Ga je met de auto? Rijd dan via Frankrijk en niet via Duitsland. Zo ontloop je de files in Duitsland en de route is vele malen mooier.
  • Het restaurantje ‘Crotto Galbiga’. Een typisch Italiaans restaurantje waar je voor €12,50 een goed vullende lunch inclusief wijn en water eet.
  • Spaghetti vongole, deze vind je terug op veel menukaarten. Als je van vis en schaaldieren houdt raad ik je deze zeker aan. Zó lekker!
  • Geniet waar het kan van heerlijke parmaham en parmigiano.

Wij komen er inmiddels al jaren (mijn man zo’n 40 jaar en ik 30 jaar) en het gaat nooit vervelen. Elk jaar beleven we het weer anders en merken we weer iets nieuws op. Zijn we weer gefascineerd door de prachtige huizen. De huisjes langs de oevers van de meren worden bijvoorbeeld gerestaureerd. Jaarlijks zien we dat veranderen en dat is zo leuk om te zien!”

Natuurlijk is dit slechts een beknopte versie van Wendy’s ervaringen & tips, maar ze vertelt je met alle liefde meer als je ook van plan bent deze regio te bezoeken!