Waar is toch die plek met al die zwevende luchtballonnen? In gedachten liep je er al 100 keer, met het nummer ’99 luftballons’ op de achtergrond. Het gaat om het Turkse Cappadocië. Deze Turkse landstreek staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en wordt beschermd door het Nationaal Park Göreme. Tegenwoordig is het gebied een enorme trekpleister.

Het gebied is miljoenen jaren geleden ontstaan door twee vulkaanuitbarstingen en bestaat uit feeachtige schoorstenen, kegels van tufsteen en allerlei ondergrondse steden. Het is een wonderlijke bestemming waar je letterlijk van alles wat je er ziet versteld staat. Een plek op de Werelderfgoedlijst heeft ze daarom zeker niet voor niets.

In Göreme, middenin het Nationaal Park, bewonder je de mooiste grotwoningen waarin je zelfs zou kunnen overnachten. Het dorpje is erg sfeervol met haar restaurantjes en winkeltjes in idyllische straatjes. Er zijn nog een aantal stadjes die je kunt bezoeken: Derinkuyu, Tatlarin en Kaymakali.

STAP IN EEN
Luchtballon

BEWONDER
HET LANDSCHAP

Daarnaast kun je verschillende bezienswaardigheden bezoeken, bijvoorbeeld de wereldberoemde Liefdesvallei. Deze wordt eigenlijk steeds mooier naarmate je dichterbij komt. We raden je dan uiteraard ook aan om deze vallei van dichtbij te bezoeken. Ook het Openluchtmuseum van Cappadocië is de moeite waard. Je vindt hier veel kerkjes die in de rotsen gelegen zijn. Het dorpje Üçhisar is bekend om haar grotwoningen die overal bovenuit steken. Het beste bezoek je deze plek aan het einde van de middag vanwege de mooie inval van zonnestralen.

Wat ook uniek is, zijn de ondergrondse stadjes. Er zijn er hiervan 6 ontdekt, maar waarschijnlijk bestaan er nog meer. De best onderzochte is Derinkuyu, die wel 25 lagen diepte heeft. Je kunt zelf ook zo’n stadje bezoeken. Denk er dan wel aan dat het een stuk kouder is onder de grond, dus kleed je daar ook op!

Je kunt door Cappadocië wandelen om al het moois te bewonderen, maar uiteraard kun je zelf ook in zo’n luchtballon boven Cappadocië zweven. Krijg een geweldig uitzicht over de valleien en het landschap tijdens de zonsondergang. Mooier kun je het niet krijgen!