Als Martijn op vakantie gaat is één ding zeker: dat wordt weer een unieke bestemming. En dat was uiteraard ook dit jaar weer het geval.

Java en Bali stonden op de planning.

Jakarta

“De reis startte (na Schiphol uiteraard) in Jakarta. Daar ontdekten we de oude stad uit de VOC tijd, bezochten we o.a. een begraafplaats en leerden we een traditioneel muziekinstrument bespelen. Dat laatste laat ik voortaan toch liever aan anderen over.. Ook bezochten we theeplantage Malabar, dat was echt prachtig!

Banjar & Pangandaran

Na 3 dagen Jakarta zette de reis zich met de trein voort richting Banjar door de bergen en rijstvelden. Daarna met de bus naar de eindbestemming van deze rit: Pangandaran.

Even bijkomen? Nope! Door naar de Green Canyon voor een boottocht en duik in prachtig groen water.

Fietsen, Borobudur en schilderen

De volgende ochtend was het tijd voor een fietstour. We blijven tenslotte Nederlanders. De tocht ging o.a. langs een begraafplaats met slachtoffers van het bekende Tsunami. Heel indrukwekkend!

De dag erna reden we door naar Borobudur, waar bij aankomst de gelijknamige tempel werd bezocht.

Na een nachtje bijkomen in het hotel in YogYakarta stond er een Batik Painting workshop op de planning: schilderen met bijenwas. Heel leuk, maar moeilijker dan ik dacht!

Vervolgens bezochten we het waterpaleis van de Sultan en aten we wederom nasi met saté. Daar kon ik wel aan wennen!

Na even bijkomen in het hotel was het tijd voor het diner en souvenirs scoren in Marioborostreet.

Waterpaleis, rijstvelden en plantages

De volgende ochtend: nieuwe dag, nieuwe activiteiten! Om 06:00 uur stapten we op de fiets voor een tochtje door de rijst- en pindavelden en tabak- en peperplantages. De zonsopgang maakte dit nog mooier!

Bijkomen van de inspannende ochtend deden we tijdens een 7 uur durende busrit naar Malang in Oost-Java.

De daaropvolgende dag vulden we vrij in. Een beetje luieren, de mall bezoeken en sushi eten. Niet verkeerd.

Zonsopgang vanaf de Bromo vulkaan

Rond middernacht vertrokken we richting de Bromo vulkaan, waar we de zonsopgang gingen bekijken. Om bij de krater te komen, moesten we eerst flink wat traptreden lopen (lees: 248). Het uitzicht maakte echter alles goed! De zon kwam op om 05:24 uur, daar genoten we rustig van voordat we weer vertrokken. Richting Kalibaru dit keer!

Kookcursus, op naar Bali en duiken

De laatste dag op Java brak aan. ’s Morgens een bezoek aan een plantage waar koffie, rubber, suiker, kaneel en vanille verbouwd wordt en vervolgens een kookcursus als lunch. We maakten Soto soep en curry en smulden hier uiteraard ook lekker van. ’s Middags luierden we lekker aan het zwembad.

Woohoo! De laatste keer vroeg uit de veren voor de reis naar Bali. Eerst met de boot om vervolgens nog 6 uur te rijden naar Kuta. Linkerbaan was hier alleen niet echt een optie, het verkeer is zó druk!

Oké, ik loog. De volgende dag tóch weer vroeg op. Samen met 2 anderen besloot ik nog even een duiksessie te doen. Schildpadden, vissen, koraal, mantaroggen en zelfs dolfijnen, we keken onze ogen uit. Na 14 jaar was dit weer geweldig om te doen!

Waterval, toeristen en tempels

Op Bali waren we vrij om de tijd naar wens in te vullen. We begonnen met een taxi tour over het eiland, startende bij de waterval van Tegenugan. We waren duidelijk niet de enige, wát een boel toeristen! Snel door naar de Tirta Empul tempel, gevolgd door de rijstvelden van Tegallalang. Na een lekkere lunch gingen we door naar de volgende tempel: die van Tanah Lot. Hier genoten we tevens van de zonsondergang om vervolgens weer koers te zetten naar het hotel. Het ritje van 25 km duurde ‘slechts’ 1,5 uur. 😉

In Kuta childen we nog een dagje en de volgende dag stond de terugreis naar huis alweer voor de deur.

En nu? De volgende reis alvast boeken..