Als je denkt dat er geen kleinere landen bestaan dan Nederland, heb je het goed mis. Het prachtige Montenegro is ongeveer even groot als één derde van Nederland. Dit land wordt (bij ons) steeds populairder en dat zegt wat! Montenegro betekent letterlijk ‘zwarte berg’, maar het land is absoluut allesbehalve donker.

Montenegro is gelegen aan de Adriatische kust en telt maar liefst 117 stranden. Bovendien heeft het land de meeste zonuren van Europa. Perfect voor een heerlijke zonvakantie dus! Maar ook wanneer de zon zich even niet laat zien barst het land van kleur en waan je je in een levende ansichtkaart. Een mooie bijkomstigheid is dat Montenegro heel goed betaalbaar is!

montenegro
budva montenegro

De karakteristieke badplaatsen Budva en Kotor zijn zeker een bezoekje waard en beginnen daarom ook steeds meer toerisme te trekken. In de plaats Tivat is een haven aangelegd, Porto Montenegro, voor megaluxe jachten, waardoor deze plek een beetje een glamourkarakter begint te krijgen. Gelukkig behoudt de rest van het prachtige land nog steeds haar karakteristieke charme. Je vindt er bijvoorbeeld 5 nationale parken en ommuurde stadjes waar nog steeds een echte Balkan-cultuur heerst. Hier kun je je hart ophalen met kerken en kloosters, waarvan de meest bekende het Ostrogklooster is.

Montenegro leent zich perfect voor een gave groepsreis. Stap vanuit het vliegtuig in een jeep naar de ECO village voor een nachtje back to basic om de dag erna te relaxen bij een luxe beachclub en ’s avonds te dineren bij een lokaal restaurant. Balance is key!

Plekken die je absoluut wilt bezoeken:

Kotor
Het stadje Kotor is één van de bezienswaardigheden van Montenegro. Je wordt hier op elk hoekje van de straat weer verbaasd door welk plein, kerkje of uitzicht je te wachten staat. Voor het mooiste uitzicht ga je naar Sveti Ivan, een fort aan de andere kant van de stad. Eenmaal boven kijk je over een verwonderlijke stad met diepblauw water op de achtergrond.

Perast
Als je hier binnenloopt, vraag je je echt af of je in Italië belandt bent, vanwege het barok in de architectuur. Dat is niet zonder reden, aangezien Perast vroeger een onderdeel was van de Republiek Venetië. Geniet van al het mooist dat het centrum te bieden heeft en neem een lekkere wandelrust bij één van de terrasjes aan de waterkant.

Budva
Dit plaatsje wint het bij uitstek als het om toeristen aantrekken gaat. De badplaats heeft prachtige stranden, een gezellig stadscentrum en een bruisend nachtleven. Alles wat een vakantiebestemming nodig heeft!

Sveti Stefan
Dit is de enige uitzondering op het betaalbare aspect van Montenegro. Het visserseilandje Sveti Stefan is in de jaren 50 gekocht door hotelketen Aman en daarna omgetoverd tot hét jetset resorteiland. Hotelkamers kosten hier minstens €1000 per nacht, dat is flink in de buidel tasten. Over het eiland wandelen is echter wel gratis, kijken kan dus ook!

Durmitor National Park
Uit op avontuur? Daarvoor moet je naar Durmitor National Park! Het park heeft vele hoge bergtoppen en prachtige meren. ’s Winters kun je hier wintersporten en ’s zomers geniet je er van wandelen, fietsen en raften. De veelbesproken attractie van het park is de Tara Kloof, ’s werelds op één na grootste kloof! Deze kloof is 80 km lang en 1300 meter diep.

durmitor national park montenegro
skadar lake national park montenegro

Skadar Lake National Park
Ook dit park is zeker een bezoekje waard! Dit park kent een verscheidenheid aan flora en fauna en wordt omgeven door kleine eilandjes. Eigenlijk is dit park niet geheel toe te schrijven aan Montenegro, aangezien het grootste deel ervan in buurland Albanië ligt.

Cetinje
Voorheen was dit de hoofdstad van Montenegro, waar dit inmiddels Podgorica is. Cetinje is het culturele centrum van Montenegro met tal van musea, theaters en historische bezienswaardigheden. Cultuurliefhebbers, eat your heart out!