Deze stad, de hoofdstad van Hongarije, bestaat eigenlijk uit twee steden in één: het oudere Boeda aan de westkant en Pest aan de oostkant. Daartussen stroomt de Donau: soms rustig en op andere momenten als een woeste rivier. Boedapest is met de oevers van de Donau, het stadsdeel met de Burcht van Boeda en de Andrássyboulevard tot Werelderfgoed verklaard, waarmee de stad erkenning geniet als een van de mooiste steden ter wereld.

Boedapest is een stad waar je overal gemakkelijk per auto of te voet kunt komen. Het westelijke Boeda is heuvelachtig en het oostelijke Pest is vlak.

De stad heeft ook veel openbaarvervoersmogelijkheden. Het metrosysteem, een van de oudste van Europa, is meer dan 100 jaar na de aanleg nog steeds in werking. Daarnaast zijn er talloze bustochten, evenals boottochten op de Donau en daarnaast kun je zelfs een Segway huren.

Ben je maar een of twee dagen in Boedapest, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk een goed beeld krijgen van de stad. Omdat de Donau tussen Boeda en Pest loopt, is een boottocht van 1,5 uur zeker een aanrader. Zorg dat je een enthousiaste gids aan je zij hebt en je snapt direct hoe de stad in elkaar zit.

WANDEL VAN
BOEDA NAAR PEST

GENIET VAN HET
ADEMBENEMENDE UITZICHT

PROEF DE
HISTORIE EN CULTUUR

ONTDEK DE
PARELTJES VAN BOEDAPEST

Het Hongaarse parlementsgebouw (Országház) staat symbool voor Boedapest, zo niet voor heel Hongarije. Het is gebouwd tussen 1885 en 1902, naar het ontwerp van Imre Steindl, de winnaar van een wedstrijd. Het is één van de meest bekende monumenten ter wereld en is nog steeds in gebruik. Het Huis der Afgevaardigden heeft hier regelmatig zitting en ook de Hongaarse premier ontvangt hier zijn gasten. Tussendoor is het imposante gebouw op onregelmatige tijden te bezoeken. Het parlementsgebouw is vanaf de overkant van de Donau in zijn geheel te bewonderen.

De citadel van Boeda staat niet zonder reden op de Werelderfgoed van Unesco.

Het fort, dat al meer dan 150 jaar boven de stad uittorent, biedt een adembenemend uitzicht over de rivier met het imposante parlementsgebouw en de acht bruggen. Je kunt er heerlijk wandelen en prachtige foto’s maken.

Haal alles uit je citytrip in Boedapest met de Boedapest Card. Deze toeristenkaart geeft je gratis toegang tot de belangrijkste musea van Boedapest, laat je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en geeft je één keer gratis toegang tot het St. Lukács badhuis. Daarnaast kun je ook nog gratis deelnemen aan een stadstour. Deze rondleidingen worden gegeven onder begeleiding van een Engelstalige gids.