Vilnius, Litouwen.. Misschien niet erg voor de hand liggend, maar daardoor absoluut niet minder leuk! Bebouwd met een enorm aantal kerken en prachtige 13e-eeuwse huizen. Architectuur lovers: eat your heart out!

Bezoek Old Town en laat je verwonderen door de mooie, goed onderhouden barokke architectuur onder het genot van een kopje koffie bij één van de vele cafeetjes. Wist je trouwens dat Old Town op de UNESCO werelderfgoedlijst staat? In het hart van de stad vind je het Kathedraalplein, het hoofdplein van Old Town. Op dit plein staat de Vilnius Kathedraal, een prachtige witte kathedraal met een witte klokkentoren. Op het Kathedraalplein worden regelmatig evenementen, markten, tentoonstellingen en zelfs concerten georganiseerd. Achter het plein zie je Gediminas Hill, ook wel het fundament van Vilnius. Je loopt over het klinkerpaadje vanaf Kathedraalplein in zo’n 5 minuutjes naar boven. Vanaf deze heuvel heb je uitzicht over de hele stad. Er staat ook nog steeds een toren die je kunt bezoeken. In de toren worden tentoonstellingen gegeven over de geschiedenis van het kasteel en wapens uit die tijd, welke je voor 4 euro kunt bijwonen.

VILNIUS
SKYLINE

ST. ANNE
CHURCH

KATHEDRAAL
TOREN

Vilnius Litouwen

Vanaf het Kathedraalplein loop je richting Bernadine Sodas, een stadstuin die aan de oevers van de rivier ligt. Via een houten trap kun je de heuvel op, waar drie kruizen op staan die al van verre boven de stad uitsteken. Helaas zijn de kruizen ooit vernietigd door de Sovjets, waardoor er nu vervangende staan.

Als je de Vilnia rivier oversteekt, beland je in de Republiek van Uzupis. Deze kunstenaarsrepubliek heeft een eigen president, munteenheid en grondwet. Deze grondwet zou je eens door moeten nemen. Er staat bijvoorbeeld in dat je het recht hebt om lief te hebben en een hond het recht heeft een hond te zijn. Een indrukwekkende bezienswaardigheid is het Museum of Genocide Victims. Dit museum biedt een beeld van de communistische bezetting door middel van foto’s, informatie en bezittingen. Zelfs de gevangeniscellen en executieruimte zijn te bekijken zoals zij vroeger waren.

Ook al lijkt de stad op het eerste gezicht niet zo geschikt voor een ballonvaart, niets is minder waar. Vertrek met een vroege ochtendvaart vanaf het balloncentrum en geniet een uur lang van het mooie uitzicht over de stad.