Tallinn Estland is de hoofdstad en heeft een aantrekkelijke mix van geschiedenis en moderne cultuur. De binnenstad biedt veel sprookjesachtige charme in haar middeleeuwse straatjes en oude kerktorens. Leuk voor een citytrip of incentive!

Tallinn staat bekend als een belangrijk politiek, financieel en cultureel centrum. De stad beschikt over fijne restaurants en de tech-scene is groeiende. Er is een onderscheid te maken in het oude en nieuwe gedeelte van de stad. Centraal vind je Vanalinn, de historische binnenstad die nog veel middeleeuwse elementen vertoont. Naast de stadsmuren vind je veel moderniteit waar nog steeds aan gewerkt wordt. Vroeger bestond dit deel vooral uit typische Russische woonblokken, maar sinds Estland zelfstandigheid heeft verkregen ondergaat Tallinn een transformatie. Niet alleen de looks van de gebouwen in beide delen van de stad zijn anders, ook de sfeer verschilt erg van elkaar. Het centrum is toeristisch en daarmee helaas ook wat prijzig. Restaurantpersoneel spreekt je hier aan om je een restaurant in te krijgen. Buiten de stadsmuren is het leven meer te vergelijken met dat van ons. Je vindt hier zowel lokalen als toeristen.

De stadsmuur

Wat bijzonder is aan Tallinn, is dat de stadsmuur nog grotendeels overeind staat. Als je de trap omhoog neemt, wandel je een stukje over de muur en heb je een mooi uitzicht over de stad. Voor een nóg beter uitzicht moet je op de televisietoren zijn. Deze toren is 314 meter hoog en daarmee het hoogste bouwwerk van heel Estland. Een lift neemt je mee naar de 22e verdieping waar je het beloofde uitzicht te zien krijgt.

ALEXANDER
NEVSKI-KATHEDRAAL

WANDEL OVER
DE PLEINEN

Het is heerlijk om al vroeg door de kronkelende straten van Tallinn te wandelen, wanneer iedereen nog aan het ontwaken is. Start je wandeling op het Stadhuisplein en verken vervolgens de omliggende straten. Kom daarna tot rust op het Kohtuotsa of Patkuli Viewing Platform. Leuk om te weten is dat Tallinn veel schonere lucht heeft dan veel andere Europese steden. Je vindt er ook een stuk meer groen en veel parken. Eén daarvan is het net buiten het centrum gelegen Kadriorgpark, waar het Kadriorgpaleis is gevestigd.

Het kroonjuweel van de stad is de opvallende Alexander Nevski-kathedraal. Deze kathedraal is gelegen op de Toompea heuvel en is onmisbaar tijdens je bezoek aan Tallinn. Wéér een ander stukje stad vind je in de wijk Kalamaja, een oude visserswijk. Kalamaja betekent vishuis, mocht je je afvragen waar de wijk haar naam aan dankt. Tegenwoordig staat de wijk vol met grote huizen waar arbeiders wonen die werkzaam zijn in de fabrieken.

Wil je nóg meer zien van de stad dan alleen de bekende bezienswaardigheden? Huur dan een fiets en ga op een tour! Wil je daarna nóg meer zien dan alleen Tallinn? Dan is het leuk om met de boot naar Helsinki te varen of de bus te nemen naar Riga en daar je stedentrip voort te zetten.