Hou je van Frankrijk, maar niet te mainstream? Ga voor een stedentrip Lille! Het Franse Lille is een nog redelijk onontdekte stedentrip city. Onterecht, want het heeft veel te bieden en wordt zelfs het Parijs van het noorden genoemd! Hier is zelfs een bezienswaardigheid naar vernoemd: Porte de Paris. Je kunt er zo een aantal dagen vertoeven zonder je te vervelen. En niet geheel onbelangrijk: het is dichterbij Nederland dan je denkt! 

De stad heeft vele winkels en is dus voor de shopaholic een perfecte bestemming. Je vindt er grote winkelketens, maar ook leuke vintageshops en boetiekjes. Trek een dagje uit om lekker langs de winkels te slenteren en besteed de rest van de tijd aan het ontdekken van de prachtige historische monumenten. Zo moet je de Oude Beurs op de Grand’Place echt gezien hebben, bij voorkeur ’s middags, zodat je ook een bezoekje aan de markt op het binnenplein kunt brengen. De Vieille Bourse bestaat uit 24 identieke huizen die in een carré gebouwd zijn. Het gebouw is werkelijk prachtig en kenmerkend voor de stad. De carré heeft in het midden een binnenplaats waar regelmatig boekenmarkten en schaaktoernooien georganiseerd worden. Daarnaast is een bezoek aan het Paleis des Beaux Arts ook de moeite waard vanwege haar bijzondere kunstcollectie.

De stadsmuren van Lille stammen uit de 17e eeuw. Eerst bestond er slechts één doorgang in de Porte de Grand, maar doordat er tot de jaren 60 een tram rondreed zijn er 2 doorgangen bijgemaakt. Bijzonder aan de poort is dat beide zijden er verschillend uit zien, de ene kant lijkt op een militair bolwerk en de andere kant is te vergelijken met een 17e-eeuws woonhuis.

DE OUDE
BEURS

stedentrip lille

DE OUDE STAD
VIEUX LILLE

Haal je hart op tijdens een stedentrip Lille

Vieux Lille is de oude binnenstad van Lille en wordt ook wel het oude hart genoemd. Hier kun je gemakkelijk een paar dagen spenderen, aangezien het nergens aan ontbreekt. Van musea tot boetiekjes, terrassen, artistieke broodzaakjes en kerken. Alles heb je er. De gebouwen zijn voorzien van prachtige Vlaams-barokke gevels, wat zorgt voor een geweldig beeld.

Naast een oude wijk heeft Lille ook een nieuwe wijk, Euralille. De bouw van deze wijk is voltooid in 2005. De wijk doet dienst als één van de belangrijkste zakencentra van Frankrijk, op die in Lyon en Parijs na. Een bijzonder bouwwerk van Lille is La Maison Coilliot. Het is ontworpen door Hector Guimard, wie ook een aantal metro-ingangen in Parijs heeft ontworpen. Het huis is helaas in privébezit en daarom niet vanbinnen te bewonderen.. Een andere verborgen schat van Lille vind je niet in de stad, maar iets erbuiten. Daar ligt La Piscine, een bijzonder museum dat voorheen dienst deed als gemeentezwembad.

Gunstig aan Lille is dat het er jaarrond goed te doen is als we het hebben over het klimaat. Het is vergelijkbaar met het Nederlandse klimaat, maar iets zachter, vooral gedurende de wintermaanden.