Marrakech: de stad van 1001-nacht, één van de Koningssteden, gelegen in het westen van Marokko. Op circa 4 uur vliegen sta je echt in een compleet andere wereld. Vanuit deze kleurrijke chaos is het eenvoudig om het Atlasgebergte in te trekken, maar de stad heeft zelf ook zeer veel te bieden en is dan ook niet voor niets een zeer populaire reisbestemming.

Het Jemaa el Fna plein, waar ’s ochtends een authentieke Marokkaanse markt is, moet je zeker gezien hebben. Het plein vormt letterlijk het centrum van Marrakech. Het is een enorm plein waar tientallen straatjes en souks op uit komen. Vooral ’s avonds is het superleuk om op één van de dakterrassen rondom het plein van de zonsondergang te genieten. Vanaf 5 uur verandert Djeema El Fna bovendien in een enorm openluchtrestaurant. Voor een paar cent eet je de heerlijkste Marokkaanse maaltjes in de openlucht. Neem wel je stalen blik mee als je niet met allerlei prullaria thuis wilt komen!

Net als veel Arabische steden heeft Marrakech een supermooie en oude medina. Hoewel inmiddels ook wat toeristisch, kun je hier nog wel een glimp opvangen van het ‘oude’ Marrakech. Van verse groenten tot de mooiste keramiek en kleurige kruiden; je vindt het er allemaal. Loop de medina vooral in zonder kaart en laat je meevoeren door de smalle straatjes.

SLAAP IN EEN
LOKAAL PARADIJS

GENIET VAN
HET PRACHTIGE UITZICHT

Bijkomen van een hectisch marktdagje doe je in het bad- en hamamhuis Les Bains de l’Alhambra. Na een behandeling in één van deze traditionele badhuizen voel je je helemaal als herboren. Je kunt naar een échte hammam, waar de locals ook komen, en je voor een prikkie laten schoon schrobben. Maar het is leuker om een iets luxere hammam te bezoeken en je lekker te laten verwennen. Want ook deze luxe hammams zijn eigenlijk helemaal niet zo duur. Voor zo’n €40 heb je een uitgebreide behandeling, een manicure- en pedicurebehandeling. Dit zijn de mooiste hammams in Marrakech!

De zonsopgang of –ondergang zien vanuit een luchtballon over Marrakech is een ervaring op zich! De start is in de Palm Grove waar je een mooi avontuur staat te wachten. Op een uurtje van het drukke centrum van Marrakech ervaar je hier een serene stilte. Als de eerste helft van de groep door de lucht zweeft, volgt de andere helft van de groep de ballonnen over de weg. Daarna wordt er geruild. Als iedereen weer met beide benen op de grond staat volgt het ontbijt in het nabijgelegen dorpje onder de beschutting van een tent.

Een andere leuke tip is een bezoekje aan een leerlooierij. Leerlooien is een oude ambacht in Marokko. Bij de toegangspoort Bab Debbagh vind je deze zogenaamde ‘tanneries’, waar je als toerist ook een bezoekje aan kunt brengen. Je zult dit wel met een gids moeten doen, maar die lopen er voldoende rond. Ze zullen je in het begin een bosje verse munt aanbieden tegen de stank. Neem ’t aan! Geloof me, de geur is niet te harden!

VERDWAAL IN DE STRAATJES
VAN MARRAKECH

Terug naar het overzicht