Je hoort steeds vaker dat mensen de schoonheid van Kroatië hebben ontdekt. Logisch ook, het land beschikt over prachtige Mediterraanse kunst, hippe eilandjes, een rijke natuur en historische steden, waaronder Zagreb. De stad oogt misschien wat grijs, maar heeft verrassend veel groen en is ook echt erg gezellig. Zagreb begint een artistiek imago te krijgen met een rauw randje. Het bruist er van de studenten en dat is te merken aan de volle terrassen en pleinen.

Een echte must see is de Kathedraal, deze kun je niet missen tijdjes je bezoekje aan Zagreb. Lukt overigens ook bijna niet, want de torens steken 100 meter boven de stad uit. Zagreb bestaat als het ware uit een lower en een upper city. Het bovenste gedeelte bereik je middels een paar trappen, maar dit kan leuker als je de Funicular neemt! Dit is een kabelbaantje van 120 jaar oud en voor omgerekend 50 cent ben je boven in een oogwenk.

DE LIGGING
VAN ZAGREB

Het klimaat in Kroatië is over het algemeen erg goed, maar het kan ook wel eens wat minder zijn. In dat geval kun je dekking zoeken in de prachtige musea van Zagreb. Sommigen een tikkeltje bizar, zoals het Museum of broken relationships. Dit is een initiatief van een Kroatisch koppel dat na een break-up besloot sentimentele herinneringen aan liefde te verzamelen. Je vindt hier de meest bizarre objecten met net zo bizarre verhalen van ex-geliefden van over de hele wereld.

Nog een bijzonder museum is het Museum of Illusions. Hier vind je duizelingwekkende objecten en illusies. Je kunt hier beter niet heengaan als je een iets te gezellige avond hebt gehad of snel duizelig wordt. Betreden op eigen risico dus!

INDRUKWEKKENDE
GEBOUWEN

BEWONDER DE
KERKEN

WANDEL DOOR
DE STRATEN

Een oude schuilkelder van de Tweede Wereldoorlog is omgetoverd tot de Grič Tunnel, een indrukwekkende tunnel die de straten Radićeva, Mesnička en tussengelegen winkelstraat met elkaar verbindt. De tunnel wordt hedendaags niet alleen gebruikt om je van A naar B te leiden, maar ook als decor voor tentoonstellingen en evenementen.

Street art lovers, eat your heart out! Vanuit de tunnel wandel je zo het street art park in, waar kunstenaars de meest prachtige kunstwerken uit hun hand hebben geschud. Het is sindsdien één van de gaafste plekken van de stad.

Waar de meeste mensen begraafplaatsen liever mijden, kun je dat in Zagreb bijna niet doen. Begraafplaats Mirogoj heeft een architectuur waar je u tegen zegt. Het staat er vol met de mooiste arcades en zuilen en rijkelijk versierden graven en tombes maken het geheel bijna een openluchtmuseum. Beetje omslachtig, maar wel prachtig.

Vergeet na alle pracht en praal niet even te gaan zitten voor een kopje koffie, dat doet iedereen hier namelijk. De hele dag is iedereen aan het socializen met een ‘bakkie’ erbij, dit wordt gezien als quality time. We raden je ook vooral aan om hier lekker aan mee te doen!