De sprankelende hoofdstad in het westen van Bulgarije die met ruim een miljoen inwoners ook de grootste stad van het land is. Sofia is niet al te toeristisch, erg vriendelijk voor de portemonnee en leent zich perfect voor een citytrip! Ontdek in de buitenwijken een stukje Sovjetverleden van de stad, geniet van yoghurt die je het eeuwige leven geeft of breng een bezoek aan het imposante Alexander Nevsky Kathedraal.

DUIK IN HET
SOVJET VERLEDEN

Ook de St. George Victor Rotunda is zeker de moeite waard. Dit is het oudste Romaanse gebouw in de stad en wordt nog steeds gebruikt als kerk. Een andere bijzondere bezienswaardigheid is de Synagoge die in het midden van het centrum te vinden is. Geniet bovendien van de Bulgaarse yoghurt waarvan beweerd wordt dat je na het eten ervan wel 100 jaar oud wordt! De heilige graal in deze yoghurt is een bepaald bacil die deze yoghurt een bijna onsterfelijke touch geeft.

In de zomermaanden kent de stad een erg aangenaam klimaat met temperaturen tot wel 25°C en in de winter kan het juist weer flink vriezen en verandert Sofia geregeld in een winter wonderland! Sofia staat bekend om haar 20e eeuwse mineraalbaden die te vinden zijn in en om de stad. Helaas zijn deze niet meer in gebruik om lekker in te relaxen, maar vanwege de mooie architectuur zou je ze zeker niet over moeten slaan.

Een typisch Bulgaars gerecht vind je underground, bij een bakkerijtje in het metrostation. Vraag daar naar Banitsa, een Bulgaars deeggerecht, bestaande uit laagjes deeg afgewisseld met kaas. Lekker voor tijdens het wachten op de metro!

BEZOEK DE
ALEXANDER NEVSKY KATHEDRAAL

De heilige Alexander Nevsky Kathedraal is gebouwd tussen 1892 en 1912 ter ere van een geschatte 200.000 soldaten die zijn gevallen tijdens de Russisch-Turkse oorlog in 1878. De kathedraal is vernoemd naar Alexander Nevski, een heilige Rus die in de 13e eeuw Duitse ridderorden verdreef uit Russisch grondgebied. In de crypte van de kathedraal vindt je een tentoonstellingsruimte waar iconen te zien zijn die gebruikt werden van de negende t/m de negentiende eeuw.

De Synagoge van Sofia is de op twee na grootste in Europa en geopend in 1909. De eerste voorbereidingen voor de Synagoge stammen al uit 1903, er is dus flink wat gebouwd aan dit gebouw. Het Neo-Moorse ontwerp is afkomstig van de Oostenrijkse architect Grünander en geïnspireerd door de Sefardische synagoge in Wenen. De Synagoge is niet meer in gebruik, vanwege het feit dat het grootste deel van de Joodse gemeente is vertrokken naar Israël.