In de Poolse stad Krakau kunnen cultuurliefhebbers hun hart ophalen. Deze stad in het zuiden van Polen is de Tweede Wereldoorlog goed doorgekomen en daardoor zijn de historische pleinen en gebouwen in al zijn grandeur te bewonderen. Vooral het Rynek Główny plein met de gotische Mariakerk en de Raadhuistoren is een bezoek waard tijdens een tripje naar Krakau. Ook een daguitstapje naar Auschwitz voor een excursie is zeker de moeite waard. 

krakau

KRAKAU
PER KOETS

De Rynek Glowny, ook wel Grote Markt genoemd, is het hart van Krakau. Aan dit middeleeuwse plein van twee voetbalvelden groot vind je een pronkerige Mariakerk (met twee ongelijke torens), een lakenhal met toeristische bric-à-brac, en koetsjes voor een rondrit. Overdag trekken shopaholics hier met hun tassen sleepsporen over de straatstenen en ’s avonds maken studenten en feestgangers de dienst uit. Het hart van Krakau klopt 24 uur per dag, 7 dagen lang.

Wandel langs de rivier Wisla en ontdek de ontstaansgeschiedenis van Krakau én een draak. Het verhaal gaat dat deze draak ooit werd verslagen door een schoenmaker met de naam Krak. De bevolking was hem hier zo dankbaar voor dat hij tot koning werd gekroond en de stad Krakau naar deze persoon vernoemde.

WANDEL DOOR DE
PRACHTIGE STAD

ONTDEK HET HART
VAN KRAKAU

Qua eten en drinken kun je in Krakau ook je hart ophalen. Zo kun je niet weggaan zonder Zapiekanki te hebben gegeten. Althans, dat vinden de Krakauers zelf. De Poolse pizza-achtige snack kun je het beste proberen bij één van de raampjes op Plac Nowy, in de Joodse buurt Kazimierz. Datzelfde kan eigenlijk wel gezegd worden voor de typisch Krakause pretzel, de obwarzanek. Voor ongeveer 40 eurocent scoor je er eentje bij één van de vele, vele blauwe karretjes overal in de stad. Hij is overigens vrij lekker en zeker niet zo droog als hij eruit ziet.

Uiteraard mag je ook de nationale drank niet vergeten, de wodka! Zeker omdat de ene wodka de andere niet is; er zijn honderden verschillende smaken. Zelfs als je gruwelt van de smaak van ‘gewone’ wodka, dan zit er vast eentje tussen die je lekker vindt. De kersensmaak is bijvoorbeeld erg populair. Daarnaast zijn er tientallen andere fruitsmaken, notensmaken, groentesmaken en specerijensmaken. Wodka met hazelnootsmaak is misschien wel onze favoriet, maar probeer ook zeker de variant die smaakt naar bizongras. In een goede wodkabar kun je proefglaasjes bestellen, wodka delen met je gezelschap en losgaan op de verschillende smaken.

Krakau heeft genoeg te bieden voor een lang weekend, maar heb je iets meer tijd? Dan is een bezoek aan Auschwitz zeker de moeite waard. Auschwitz ligt 60 km ten westen van Krakau en is naast Krakau zelf de meest bezochte plek in Polen. Met bussen vanuit de stad zijn diverse dagtochten naar het voormalige concentratiekamp mogelijk.

BEWONDER DE
JOODSE GEBOUWEN

Terug naar het overzicht