De Blue Lagoon, het Noorderlicht, de prachtigste watervallen en geisers, je vindt ze in IJsland. Laat je niet misleiden door de naam, IJsland kent namelijk ook hitte. Zo loopt de golfstroom van de Golf van Mexico jaarrond langs het eiland en komt er geothermische energie vanuit de diepte. Dit voorziet het land van goedkoop warm water, warmte en elektriciteit. In de winter is het er vooral erg donker, maar vanaf eind april worden de dagen weer langer en lichter.

In de winter kan het er weken lang niet sneeuwen, maar als het eenmaal op gang is kun je flinke sneeuwstormen verwachten. Er zijn wel 130 vulkanen in IJsland, waarvan er slechts 18 zijn uitgebarsten in de afgelopen 1100 jaar van het bestaan. En wat ze nergens anders hebben, hebben ze in IJsland wel: 13 kerstmannen, welke 13 dagen voor kerst verschijnen vanuit de bergen. Bewonder het prachtige Noorderlicht tijdens een Noorderlicht tour, welke te boeken zijn met diner tot films tot kampeerovernachting. Je kunt ook een bezoekje brengen aan de Secret Lagoon. Deze lagune is een van de grootste trekpleisters net buiten de stad. Bekend om de schilderachtige uitzichten en nog mooier: het is er niet al te druk. Je kunt er alles huren wat je nodig hebt en met een beetje geluk spot je ook hier zelfs het Noorderlicht. Een meer bekende lagune is de Blue Lagoon. Deze prachtige geothermische spa beschikt over enorme indoor en outdoor zwembaden, een grote variëteit in behandelingen en een restaurant. The Blue Lagoon has it all! Het aantal tickets per dag is gelimiteerd, zodat het er nooit overvol is.

Het meest gebruikelijke is het om IJsland rond te touren met een auto, een 4×4 welteverstaan, anders mag je de ringweg niet af en kun je veel bezienswaardigheden niet bereiken. Rijd bijvoorbeeld de Golden Circle route. Deze leidt je langs watervallen, geisers, een vulkanische krater, traditionele architectuur en verschillende avontuurlijke activiteiten.

TOUREN TUSSEN
DE BERGEN

BEWONDER
HET NOORDERLICHT

Enkele van de grootste walvissen ter wereld huizen in de wateren rondom IJsland, op slechts een halfuur van Reykjavik. Elke ochtend vertrekken Whale Watching tours het water op om walvissen te spotten. Dolfijnen komen tijdens deze tours ook regelmatig om de hoek kijken en soms zelfs orca’s! De meeste bedrijven doen hun best om hun methoden zo duurzaam mogelijk uit te voeren en verzekeren dat de walvissen ongedeerd blijven tijdens de tours.
Een bijzondere bezienswaardigheid in Reykjavik is de Hallgrimskirkja Church. Dit is het hoogtepunt van de stad en ook letterlijk het hoogste gebouw. Het heeft wel 41 jaar geduurd om te bouwen en dat is zeker terug te zien.

Je zult misschien denken dat het helderste water omringd is door een tropisch (ei)land, maar niets is minder waar. Het meest heldere water ter wereld vind je in de Silfra-spleet. Deze spleet is ontstaan door de scheiding van de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. Het water is zo’n 2 graden en biedt je tot 120 meter zicht! Duiken in zulk koud water is niet voor iedereen weggelegd en vergt wel enige voorbereiding en volharding, maar dat is het zeker waard.

IJslands best kept secret is de waterval Kvernufoss. Veel mensen bezoeken de bekende waterval Skogafoss, waar het vrijwel altijd druk is. Een kilometer om de hoek vind je Kvernuffos, net zo mooi of zelfs mooier en (bijna) helemaal voor jezelf.

De beste tijd om IJsland te bezoeken is in de lente, hoewel dat sterk afhangt van je voorkeuren en wat je wilt doen. Voor winterweer en sneeuw moet je natuurlijk in de winter gaan!

WATERVALLEN
EN…

… NOG MEER
WATERVALLEN