Een enorme stad met gave wijken, grote straten en gezellige pleintjes. Vooral in de zomer een heerlijke bestemming, wanneer alle inwoners uit hun winterslaap zijn gekomen en van het mooie weer genieten! De stad is dan vol met vrolijke mensen en festivals, live muziek en alle vlooienmarkten komen als paddenstoelen uit de grond. Ook voor kunst- en cultuurliefhebbers is Berlijn the place to be!

Na de val van de Berlijnse Muur is de stad herrezen als één van de meest creatieve en culturele steden van Europa. De stad kent bovendien vele nationaliteiten. Door alle hippe wijkjes die de stad kent, zie je bijna door de bomen het bos niet meer. Waar te beginnen? Neem de highlights van Berlijn, zoals de Reichstag, Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor. Je kunt ook deelnemen aan de gratis stadswandeling door de stad, die 3,5 uur duurt en je alle plekjes laat zien waar je zelf niet zo snel zou komen. De wijk Neukölln is helemaal in opkomst. Hier vind je veel cafeetjes, restaurants, tweedehands winkeltjes en koffiezaakjes. Naast een bezoekje aan Neukölln moet je ook naar de wijk Kreuzberg. Dit was voor de val van de Berlijnse Muur de meest dichtbevolkte wijk, nu is het meer een multiculti buurtje met inwoners van verschillende komaf. Kreuzberg kent vele leuke restaurantjes en cafés en er is altijd wel iets te beleven.

Wandelen is ook een genot in Berlijn! Ga hiervoor naar het Victoriapark en vind de Kruiskerk bovenop de heuvel. De meest bekende markthal van Berlijn huist ook nog eens in deze wijk en begint steeds meer een bruisend middelpunt te worden. Stop hier even voor een van de specialiteiten en vergeet vooral niet te genieten!

HET HOLOCAUST
MONUMENT

WANDEL ONDER DE
BRANDENBURGER TOR DOOR

Wat voor ons Nederlanders als doorgewinterde fietsers niet zo op zal vallen is dat ook in Berlijn veel wordt gefietst. Je huurt al een fiets voor 10 euro per dag en kunt dan zelf op pad of met een gids meegaan langs bijvoorbeeld de wereldberoemde Berlijnse Muur! De fietstochten beginnen en eindigen allemaal in de Kulturbrauerei in Prenzlauerberg. Vroeger vond je hier grote bierbrouwerijen, welke zich nu vooral buiten de stad bevinden. Nu kun je op dit plein terecht voor een hapje eten, een drankje of om lekker te shoppen!

In West-Berlijn kun je heerlijk wandelen. Schloß Charlottenburg kent enorm veel groen en is het grootste paleis van Berlijn. Het was ooit gebouwd als zomerverblijf maar inmiddels flink uitgebreid, waardoor er verschillende bouwstijlen te bewonderen vallen.

Honger gekregen? Bezoek de sfeervolle street food markets van Street Food Thursday. Deze vind je, verrassend genoeg, op donderdag in Markthalle Neun in Kreuzberg. Hier wordt allerlei eten aangeboden, inclusief typisch Duitse gerechten, zoals de welbekende curryworst!

Bij het ondergaan van de zon kun je Berlijn het best vanaf grote hoogte bewonderen. Het Panoramapunkt bovenop de Kollhof Tower op de Potsdamer Platz biedt je een mooi panoramisch uitzicht over de stad. Ook bevinden zich hier een café en een tentoonstellingsruimte waar je kunt genieten van een drankje of prachtige kunst! Op de top van de Kreuzberg heuvel in Viktoriapark, het hoogste punt van Berlijn, heb je ook een mooi uitzicht.

DE KUNST IN
KREUZBERG

BEWONDER
DE GEBOUWEN