De Algarve dankt haar naam aan de Arabische vertaling: ‘het westen’. De hoofdstad van deze regio, Faro, wordt ondanks haar flinke dosis cultuur vaak nog een beetje als ondergeschoven kindje behandeld. Faro is juist een aangename verrassing! Denk bijvoorbeeld aan de historische haven, die 2000 jaar geleden door de Romeinen werd aangelegd. Daarnaast biedt het geweldige uitkijkpunten over de Atlantische kust vanwege de hoge ligging op een witte kalkrotsformatie.

Faro is echter niet de enige stad die de moeite waard is. Villamoura, Portimão en Albufeira doen hier namelijk niet voor onder. In de zomermaanden is de Algarve het meest populair, vanwege de vele stranden in combinatie met de hoge temperaturen. Als je niet van massatoerisme houdt, doe je er goed aan om voor of na de zomer naar deze bestemming af te reizen.

In Silves vind je overblijfselen van het Arabische verleden van Portugal en Lagos bewaart herinneringen uit de tijd van de ontdekkingsreizen. Portimão en Albufeira staan bekend om hun bruisende karakter en dan met name vanwege het nachtleven. Tavira kent veel traditionele architectuur, voor degenen die daarvan houden.

Ga je voor de stranden naar de Algarve, dan is Praia da Marinha the place to be. Dit bijzonder mooie stukje strand is een aantal jaar geleden gekroond tot ‘Golden Beach’. De prachtige kliffen en het heldere water zijn bijna te mooi om waar te zijn. Je moet flink wat traptreden overwinnen om bij het strand te komen, maar dat is het zeker waard!

KATHEDRAAL
IN LAGOS

PRACHTIGE KLIFFEN
EN HELDER WATER

Praia da Luz is een klein vakantieparadijs waar je langs de kustlijn onder andere duikscholen, surfscholen, restaurants, disco’s en winkeltjes vindt. Hoger in de bergen zijn archeologische opgravingen te bezoeken, zoals bijvoorbeeld een oud Romeins bad. Portimão kan bekend in de oren klinken vanwege de grote zeilevenementen die er gehouden worden. Van over de hele wereld bezoeken mensen de ‘World Match Racing Tour’ die hier plaatsvindt.

Liefhebbers van golf kunnen hun hart ophalen in de Algarve. In de omgeving bevinden zich tal van golfbanen waar je ontspannen een balletje kunt slaan! Voor een andere vorm van rust moet je bij Caldas de Monchique zijn. Dit kuuroord laat je baden in heerlijk warm bronwater en genieten van de groene natuur. Het plaatsje Monchique is nog erg traditioneel en kent vele schitterende wandelroutes.