Staat het Griekse Athene op jouw bucketlist? Groot gelijk! Dit is één van die steden waar je geweest wilt zijn. Er is zo veel te doen! Wij helpen je een stukje op weg:

Beklim de Akropolis

Het beklimmen van de Akroplis vormt zowel letterlijk als figuurlijk een van de hoogtepunten van Athene. Vanwege de overwegend hoge temperaturen is het verstandig om vroeg of juist laat op de dag de beklimming te starten. Een kaartje kost ongeveer 20 euro en is onderaan de berg te verkrijgen, maar omdat je dan vaak met wachtrijen te maken hebt raden we het aan om vooraf tickets te bestellen waarmee je de rij kunt overslaan. Kaartjes koop je via www.tiqets.com of www.getyourguide.com. 

Akropolis
Monastiraki

Kabelbaan Lycabettus Heuvel

Midden in Athene ligt de Lycabettus, een heuvel die prachtig uitzicht biedt over de stad en met een top die maar liefst 111 meter hogen dan de Akropolis. Als je ervoor kiest om geheel te voet naar de top te gaan dan zijn er diverse routes waar je uit kan kiezen maar als dit iets teveel van het goede is dan kan er worden gekozen voor het erg aantrekkelijke kabeltreintje. Deze combinatie van kabelbaan en trein voert u voor ongeveer 7 euro tot vlak onder de top. Let er wel op dat het onderstation van de kabeltrein al een behoorlijk klim vormt en dat de rit door een tunnel verloopt.

Monastiraki

Dit levendige plein ligt aan het eind van de Athinas en is een plek waar van alles te zien en te beleven valt. Niet alleen het plein maar ook de omringende wijk is erg bruisende te noemen. Het leven draait hier vooral om straathandel en daarom is er van alles verkrijgbaar, van souvenirs en kleding tot antiek en streetfood.

Metro naar Mikromilano

Mikromilano is een klein sfeervol havenstadje waar je heerlijk kunt zitten in een van de vele visrestaurantjes. De kleine jachthaven en de frisse zeelucht zorgen voor de perfecte locatie om lekker te relaxen en te genieten van het Griekse leven. Makkelijk bereikbaar met de groene metrolijn.

Akropolis Museum

Het Akropolis museum ligt aan de voet van de gelijknamige en beroemde berg. De entreeprijs is ongeveer vijf euro en geeft toegang tot een uitgebreide collectie historische voorwerpen die zijn opgegraven op en rond de Akropolis. Het museum vind je op de zuidoosthoek van de berg.

Akropolis museum

Varvakios Markt

Wanneer je een kijkje wilt nemen in het lokale Griekse leven is een bezoek aan de Varvakios markt zeker de moeite waard. Deze centrale markt ligt in het centrum van Athene en is ingedeeld in verschillende markthallen. Je vindt er allerlei streekproducten zoals groente, vlees, vis en vele Griekse kruiden. De markt ligt in de winkelstraat Athinas op ongeveer 10 minuten lopen van het Omonia plein.

Psiri

Deze leuke en actieve wijk grenst aan Monastiraki en huisvest vele gezellige barren en leuke restaurantjes. Je kan er lekker eten en de versierde straten zitten vol met ambachtelijke winkeltjes. Het Iroon plein vormt het middelpunt van deze wijk die vooral als hip wordt gezien.

Wisseling van de wacht

Vlak voor het parlementsgebouw op het Syntagmaplein bevindt zich het zogenaamde “graf van de onbekende soldaat”. Een herdenkingsmonument voor de gevallen Griekse soldaten dat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar wordt bewaakt. De wisseling vindt ieder heel uur plaats en gaat gepaard met een hoop traditie. Elke zondag om 11:00 is de meest uitgebreide wisseling.

Fietstour

Maak een leuke fietstour door de stad. Tip: Let’s meet in Athens is een aanbieder van leuke tours met onder begeleiding van een Nederlandse gids.

Athens

Tempel van Zeus

Op 500 meter van de Akropolis ligt de tempel van Zeus. Een tempel waar eeuwenlang aan is gewerkt en wat lange tijd de grootste tempel van Griekenland was. Van de oorspronkelijke 104 zuilen staan er inmiddels nog 15 overeind. Toegangsticket kost ongeveer twee euro.

Nationale tuin

De in het centrum van Athene geleden Nationale tuin beslaat ongeveer 15,5 hectare en is te vinden direct achter het parlementsgebouw. Je kan hier in alle rust rondwandelen en enkele ruïnes tegenkomen. Daarnaast is er een kleine dierentuin aanwezig, een cafetaria en een botanisch museum.

Metrostation onder Syntagmaplein

Dit station wordt gezien als het mooiste metrostation van Athene. Je kan op dit station niet alleen de metro pakken maar ook bijzondere vondsten bezichtigen die zijn opgegraven tijdens bouwwerkzaamheden en die hier worden tentoongesteld.

Ancient Angora

Ancient Agora is het voormalige en historische centrum van de stad en is tegenwoordig een archeologische plek met indrukwekkende restanten uit de oudheid. Hier stonden gebouwen voor het bestuur en het recht en er vonden vele activiteiten plaats zoals sportwedstrijden en religieuze feesten. Ancient Agora is gemakkelijk te bereiken met bus en metro (groene lijn). Een los kaartje kost ongeveer tien euro, een combiticket met de Akropolis ongeveer 30 euro.