We hebben je al verteld hoe dol we zijn op Boedapest als stedentrip-bestemming. Voordat je erheen gaat, wil je natuurlijk wel je ‘bezienswaardigheden Boedapest’ lijstje op orde hebben en daar helpen we je maar al te graag bij! Werkelijk alles in Boedapest is het bezoeken waard, dus daar komen ze in willekeurige volgorde:

Het Hongaarse parlementsgebouw

Je kunt hier écht niet omheen tijdens je bezoekje aan Boedapest: Het Hongaarse Parlementsgebouw. En dat is maar goed ook, want wát een parel! Met haar 18.000 vierkante meter is dit parlementsgebouw de op twee na grootste van Europa. Zowel overdag als ‘s avonds schittert het langs de Donau als een diamant. Wanneer er geen zitting is (ja, het gebouw wordt echt nog gebruikt door de Hongaarse premier), kun je het gebouw vanbinnen bewonderen. Een echte must-do als je het ons vraagt! De gouden trappen, prachtige kroonjuwelen, het hele interieur ademt ‘royalty’.

bezienswaardigheden boedapest
Bezienswaardigheden boedapest

Sint Stefanus Basiliek

Bewonder de hand van Stefanus, de eerste koning van Hongarije, in de naar hem vernoemde Sint Stefanus Basiliek. Zeker een bezoekje waard! Binnen raak je onder de indruk van alles wat er te zien is en als je de toren van de kerk beklimt sta je versteld van het panorama uitzicht op de stad! Je vindt deze kerk op een gezellig plein bij de Donau, aan de Pest-kant van Boedapest.

Het Vissersbastion

Het is even een klim, maar dan heb je ook wat. Vanaf het Vissersbastion heb je een geweldig uitzicht over Pest. Tip: met zonsondergang is het uitzicht nóg mooier! Het werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd ter ere van het 1000-jarig jubileum van Hongarije. Je herkent het gebouw aan de 7 torentjes, deze staan voor de 7 Hongaarse volkeren die vroeger in Hongarije woonden.

bezienswaardigheden boedapest
bezienswaardigheden boedapest

De Kettingbrug

Je kunt deze best weglaten op je ‘bezienswaardigheden Boedapest’ lijstje. Je gaat hem namelijk ongetwijfeld zien: De Kettingbrug, ook wel de Széchenyi Kettingbrug. De brug is namelijk vernoemd naar István Széchenyi, de persoon die bedacht om Boeda en Pest te verbinden door middel van de brug over de Donau. Het uitzicht vanaf de brug is adembenemend, zowel overdag als in de avond, wanneer alle mooie lichtjes de stad verlichten.

Széchenyi Badhuis

Boedapest heeft meer dan 100 thermale baden, doordat de stad op een thermale waterbron ligt. Het opvallende Széchenyi Badhuis is veruit het meest populair! Neem een heerlijke duik in het binnen- of buitenbad en blaas lekker stoom af in het stoombad. Er zijn dus nog veel meer badhuizen die je kunt bezoeken en in sommige worden zelfs nachtfeesten georganiseerd!

boedapest bezienswaardigheden
bezienswaardigheden boedapest

De grote markthal

Deze markthal draagt de titel ‘Mooiste markt van Europa’ en dat is niet voor niets. Het gebouw is werkelijk prachtig en de producten die je er koopt zijn stuk voor stuk heerlijk. Hou je van lekker rondstruinen? Sla deze markt dan zeker niet over tijdens je bezoek aan Boedapest!

De Géllertheuvel

Ook dit is, zoals je waarschijnlijk al verwacht bij het woord ‘heuvel’, een aardige klim. Boven word je dan weer wel beloond met een uitzicht waar je ‘u’ tegen zegt en onderweg word je verrast door het ene na het andere monument.

Margaretha Eiland

Even bijkomen van al het moois? Geniet van wat rust én groen op Margaretha Eiland tijdens een picknick in het gras of trek je sportschoenen aan voor een wandeling of een rondje hardlopen. Zin in muziek? Neem plaats op een stoel naast de muziekfontein en ‘enjoy the show’! Ben je met kids op pad? Voor hen is er een zwembad én een dierentuin! Het houdt niet op.

Het Heldenplein

Dit plein is het grootste van Boedapest en werd ooit gebouwd om het 1000-jarig jubileum van Hongarije te eren. Op het plein vind je een prachtig monument en verschillende beelden om de geschiedenis van de stad te herdenken.

Het Stadspark

Iets voorbij het Heldenplein wandel je het stadspark in. Geniet hier van al het groen en kom even helemaal tot rust. In het park is genoeg te doen! Bewonder het Vajdahunyad kasteel, de dieren in de dierentuin, bezoek hier het Széchenyi Badhuis of stap in een bootje om over het kleine meer te varen.

De Grote Synagoge

Ook de Synagoge van Boedapest is bijna de grootste ter wereld, op eentje na, namelijk die in New York. De Grote Synagoge heeft ruimte voor 5000 bezoekers en heeft dus niet voor niets deze naam gekregen. Zowel vanbuiten als vanbinnen is de synagoge een waar plaatje om te zien! Je vindt De Grote Synagoge in de Dohány straat.

bezienswaardigheden boedapest

The Ruined Bars

Grote kans dat jij je wel eens geruïneerd hebt gevoeld na het bezoeken van een bar. Geen paniek, dat wordt hier niet bedoeld! De Ruined Bars zijn de barretjes die zijn geopend na de oorlog, op verwoeste plekken dus. Het is uniek om te zien hoe hier van een verwoeste plaats juist iets heel gezelligs is gemaakt!

Zo, jouw ‘bezienswaardigheden Boedapest’ lijstje kan afgevinkt worden! Laat je ons weten waar je allemaal bent geweest?