14 delicatessen
in het buitenland.

Elke bestemming is uniek door haar bezienswaardigheden, klimaat en cultuur, maar vergeet vooral de verschillende delicatessen niet. Op reis wordt je vaak verrast door de smaken van de bestemming én daarmee leer je de cultuur ook weer wat beter kennen. Eten vertelt namelijk meer over een cultuur dan je denkt..

Arroz al la Cubana
Hoewel de naam je zal doen vermoeden dat je dit in Cuba eet, vind je het in Gran Canaria. Tijdens de siësta eten ze hier warm. De lunch varieert van tapas tot aan volledige gerechten, waarvan Arroz al la Cubana er eentje is. Het gerecht is zelf bedacht door de bevolking en bestaat uit tomatensaus, gebakken banaan en een spiegeleitje.

Pastilla
Dit gerecht heeft een enigszins Spaans klinkende naam en dat is niet zonder reden. De taart die bestaat uit bladerdeeg met kip of duif, kaneel, saffraan, amandelen en koriander is bedacht door Andalusiërs die later migreerden naar Marokko en het recept hebben verreikt door bepaalde kruiden toe te voegen. Ook wordt het afgetopt met suiker en kaneel.

Chimney cakes
Deze Hongaarse lekkernij eet je bij de koffie of thee. En als je Hongaars bent kan wodka er ook goed bij. Chimney cakes zijn cakeringetjes die op een stokje worden gebakken en zijn qua smaak vergelijkbaar met kaneelsuiker donuts. Wij krijgen al trek als we eraan denken!

Pastel de Nata
Dit is één van de bekendste zoetigheden die de Portugese keuken kent. Het zijn pasteitjes met een soort romige custardvulling. Je koopt ze in cafeetjes en bakkerijen door heel Portugal. Zelf maken is een optie, maar het échte recept achterhalen is lastig, aangezien deze geheim is.

Churros
Je hebt ze in Nederland vast wel eens op een markt of kermis geroken: churros! Dit zijn een soort grote gefrituurde patatten van aardappeldeeg. De zoete lekkernij wordt traditioneel geserveerd met chocolademelk, maar er zijn tal van toppings mogelijk.

Calçotada
Geniet van dit Catalaanse gerecht van de barbecue wanneer je in Spanje bent. Tussen november en maart komen locals samen om lente-uien van de barbecue te eten. Je eet ze pas wanneer delen van de uitjes zwart en verkoold zijn. Dit haal je ervan af om de uien vervolgens in een saus van paprika’s en noten te dopen.  

Trifle
Dit dessert bestaat uit meerdere lagen, namelijk cake met sherry, vers fruit en een laagje vla of custard. Er zijn echter meerdere variaties mogelijk met dit dessert. Vervang de cake voor koekjes of brownies of neem ijs in de plaats van vla. Sounds good!

Sachertorte
Dit taartje uit Wenen bestaat uit chocoladecake, abrikozenmarmelade en een dikke laag chocoglazuur. Je eet het echter niet alleen in Wenen, het taartje wordt erg veel geëxporteerd. Of hij dan nog net zo lekker is, is natuurlijk de grote vraag..

Aussie Meat Pie
Dit traditionele gerechtje is gevuld met rundvlees en jus en wordt geserveerd met aardappelpuree, gestampte erwtjes en tomatensaus. Alles bij elkaar lijkt het een beetje op het Hollandse stamppotje, maar dan anders.

Arroz con Habichuelas
Dit gerecht vind je overal in Puerto Rico, maar eet je het lekkerste bij de kleine restaurants in de sfeervolle straatjes van San Juan. Het bestaat uit kidneybonen, rijst en verschillende groenten. Je ruikt het gerecht al van verre!

Francesinha
Deze Portugese sandwich is één van de beste ter wereld. Het is geïnspireerd door de Franse Croque Monsieur, maar deze bestaat voornamelijk uit vlees. Tussen de laagjes brood vind je ham, gerookte worst, spek en biefstuk. De stapel wordt vervolgens belegd met gesmolten kaas, gebakken ei en een saus van tomaten en bier.

Poutine
Friet, jus en kaas. Dat is poutine. De kaas smelt door de warmte van de frietjes en de jus en samen vormt het geheel een lekkere winterschotel. Misschien geloof je het niet, maar poutine is te eten in veel verschillende variaties!

Acarajé
Dit rituele gerecht vind je in Salvador, Brazilië. Het zijn balletjes van zwarte bonen die gefrituurd worden tot ze krokant zijn. De ballen worden gevuld met gedroogde garnalen, tomatensalsa en een pasta van garnalen. Als topping wordt er vaak warme chili-olie overheen gesprenkeld.

Bouillabaise
Deze visstoofpot vindt zijn oorsprong in Marseille. Waar het ooit is ontstaan uit niet-verkoopbare roodbaars, is het inmiddels uitgegroeid tot een verfijnd gerecht met kwalitatieve vis uit de Middellandse Zee. Het gerecht wordt in twee borden opgediend. Bord één is de bouillon die bestaat uit verschillende kruiden, olijfolie en tomaten. Bord twee bestaat uit verschillende soorten vis die ook in deze bouillon zijn bereid.


Heb jij wel eens één van deze gerechten gegeten?